MÎNTUIT PRIN CREDINŢĂ ORI PRIN CREDINŢĂ PLUS FAPTE?

MÎNTUIT PRIN CREDINŢĂ ORI PRIN CREDINŢĂ PLUS FAPTE? (AUGUST 4)(Rom.5:1). By David (duţu) Miclea

1000855_698292280197501_764800878_n

*Cuvîntul de aur: Deci fiindca suntem socotiti neprihaniti, prin credinta, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Hristos. (Rom.5:1).

MÎNTUIT PRIN CREDINŢĂ ORI PRIN CREDINŢĂ PLUS FAPTE?

Este întrebarea care a dat de furcă la mulţi teologi, pînă acolo că a produs chiar Reforma.
În urmă ce s-a dat răspunsul acestei întrebări, s-a făcut ruptură în catolicism şi protestanţi.
Deci marea întrebare pusă de sute de ani:”Ca să fiu mîntuit, e suficientă credinţa în Isus ori am nevoie de credinţă plus fapte?

Ce vrea să spună Apostolul Pavel prin cuvintele acestea: Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni. (Efeseni.2:8-9).

Oare ce spune Apostolul Iacov prin cuvintele rostite de el: Tot asa si credinta: daca n-are fapte, este moarta in ea insasi. Dar va zice cineva: “Tu ai credinta, si eu am faptele. Arata-mi credinta ta fara fapte, si eu iti voi arata credinta mea din faptele mele.” Tu crezi ca Dumnezeu este unul si bine faci; dar si dracii cred… si se infioara! Vrei, dar, sa intelegi, om nesocotit, ca credinta fara fapte este zadarnica? (Iacov.2:17-20).

Cum de este aşa de dur în vorbire Apostolul Iacov pînă acolo încît spune faţă de cei ce cred următoarele: “dar si dracii cred… si se infioara!”

***Se contrazic cei doi apostoli ai Domnului?

Cititnd cu luare aminte cele două texte vom ajunge la următoarea concluzie, nu există nici o contrazicere între cei doi, ci mai degrabă o complectare.

Deci mîntuirea prin credinţă accentuată de apostolul Pavel, scoate în evidenţă următorul fapt: Nu există mîntuire fără credinţă în Isus, nu se poate să ai credinţă în Isus atîta vreme cît nu crezi în existenţa Lui.
-Trebuie să crezi că Isus e real şi că a venit pe pămînt, şi că este Fiul lui Dumnezeu, lucrul care este dovedit de cei care cred, pînă şi draci în ţinutul Gadarenilor au ştiut cine este Isus: Si iata ca au inceput sa strige: “Ce legatura este intre noi si Tine, Isuse, Fiul lui Dumnezeu? Ai venit aici sa ne chinuiesti inainte de vreme?” (Mat.8:29).
Nu toţi oameni cred lucrul acesta, Pavel spunea dintr-un punct de vedere docmatică.

Apostolul Iacov complectează ce Pavel a amintit, şi anume, căci dovada că crezi pe deplin ce spui faci şi fapte care să demonstreze să susţină spusa ta (diavolul nu face lucrul acesta) deci o adevărată credinţă te va duce la fapte, lucrul pe care îl explică Apostolul prin cuvintele acestea: Avraam, parintele nostru, n-a fost el socotit neprihanit prin fapte, cand a adus pe fiul sau Isaac jertfa pe altar? Vezi ca credinta lucra impreuna cu faptele lui, si, prin fapte, credinta a ajuns desavarsita. Astfel s-a implinit Scriptura care zice: “Avraam a crezut pe Dumnezeu, si i s-a socotit ca neprihanire”; si el a fost numit “prietenul lui Dumnezeu.” Vedeti, dar, ca omul este socotit neprihanit prin fapte, si nu numai prin credinta. Tot asa, curva Rahav: n-a fost socotita si ea neprihanita prin fapte, cand a gazduit pe soli si i-a scos afara pe alta cale? Dupa cum trupul fara duh este mort, tot asa si credinta fara fapte este moarta. (Iacov.2:22-26).

Deci Avraam a fost socotit neprihănit atunci cînd credinţa lui a lucrat împreună cu fapta.

MÎNTUIT PRIN CREDINŢĂ ORI PRIN CREDINŢĂ PLUS FAPTE?
Raspunsul dat de Apostolii Domnului este acesta: prin credinţă şi fapte care dovedesc o viaţă de credinţă autentică. Vorbirea lor nu e o contrazicere ci mai degrabă o privire asupra aceluiaşi lucru din puncte diferite.Foarte clar, nu prin credinta plus fapte, ci prin credinta si fapte.
Căci pînă la urmă a fii cu adevărat creştin este chiar aceasta să trăieşti cum a trăit Christos.

***Hristos a făcut/plătit totul pentru mîntuirea nostră, noi trebuie să credem şi să dovedim prin fapte credinţa în El ca să putem ajunge la neprihănire.
~Sacramento Evanghelic~

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s