INGERI NE-AU INVĂŢAT O CANTARE.

 INGERI NE-AU INVĂŢAT O CANTARE. By David (duţu) Miclea

*Cuvîntul de aur: Si deodata, impreuna cu ingerul, s-a unit o multime de oaste cereasca, laudand pe Dumnezeu si zicand:  “Slava lui Dumnezeu in locurile preainalte si pace pe pamant intre oamenii placuti Lui.”(Luca.2:13-14)

*Sunt multi ani de atunci cand intr-o Sambata seara impreuna cu biserica de unde faceam parte in aceea vreme am reusit  sa invatam  o cantare si sa o stiu si azi. Abia se intorceau fratii si surorile de la lucrul campului ,cand s-a dus vestea de-a lungul satului :fratele Tanţa de la Cluj a venit la biserica, In graba mare alergau fratii cu cate un vecin ori cu un neam   sa ajunga cat mai repede la biserica.Biserica neancapatoare ,frati ospitalieri au adus scaune din casa vecinului,ca toti musafiri sa se simpta bine in biserica. A predicat fratele, a cantat , a predicat si iar a cantat; cand credeam caci e vremea sa plecam spre casele noastre caci unii fratii obositi mai inchidea cate un ochi,l-am vazut pe fratele Tanţa a scos dintr-o seveta un caiet de 10 lei in bani din vremea aceia ,la deschis lejer ,apoi a inceput sa umble printre  banci:”Ma care dormi,scolate acum o sa invatam o cantare: era ora 11 seara cantarea incepea asa:

Cantati cu veselie lui Dumnezeu, care este taria noastra! Inaltati strigate de bucurie Dumnezeului lui Iacov!(Ps .81) poate a fost la doi sau trei in noapte cand am plecat acasa ,plini de bucurie caci am invatat o cantare noua.

Textul nostru  ne prezinta o cantare adusa direct din cer ;un cor ingeresc se auzea cantand deasupra campiei din Betleem:   ”Slava lui Dumnezeu in locurile preainalte si pace pe pamant intre oamenii placuti Lui.”

Nu ai fi curios sa te opresti din alergare ,si sa asculti cantarea ,sa o inveti ,sa o canti, sa o traiesti.

-Muzica face parte din inchinarea pe care trebuie sa i-o dam lui Dumnezeu. Ce conteaza la o muzica buna este felul in care se imbina textul muzici cu armonia,dar ce face ca muzica sa fie fermecatoare ( cat de armonios pot fie ele cantata si nu declamate).

*IN MUZICA EXISTA FORTA:

-A duceti-va aminte de cantarile cu arva cantata de David inaintea lui Saul.

-A duceti-va aminte de tobele si trompetele care isotesc trupele in razboi.

-Cantecul de leagan adoarme cel mai plangaret copil.

-Muzica e arma pe care o foloseste predicatorul modern sa zdrobeasca inimile inghetate ca Evanghelia sa patrunda mai usor.la sufletul pacatosului.

-Muzica uneste indragostiti.

*”CE FEL DE MUZICA II PLACE LUI DUMNEZEU?”

-Dintre multimea de stiluri si genuri musicale ,care ar fi ‘muzica duhovniceasca”.care sa fie promovata in serviciile biserici.(Muzica pe care sa o asculte Dumnezeu}

-De cele mai multe ori in bisericile moderne ,muzica e un fel de umplutura intre doua puncte principale din program,asa ar trebui sa fie? Cat de trist cand cel ce conduce cantarile in comun face un anunt de felul acesta:”Sa ne ridicam cu toti  si sa cantam o cantare ,ca sa ne dezmortim un pic.(oare acesta este scopul cantari?)

-Cantarea face parte din inchinare ;ea trebuie adusa in :”Duh si Adevar ca sa fie placuta Domnului.”Dumnezeu este Duh si cine I se inchina Lui trebuie sa I se inchine in Duh si in adevar”.

Unii comfunda inchinarea prin muzica  cu un “Spectacol’ ieftin oferit de multimea formatilor muzicala.

MUZICA BUNA E MUZICA CARE:

(1)Cuprinde lauda ,slava la adresa Domnului;

-Laudati pe Domnul (psalmistul)

-Slava lui Dumnezeu (ingeri)

(2) cuprinde onoarea de a-I canta Domnului.

-Caci este frumos sa laudam pe Domnul pe Dumnezeul nostrum,caci este placut.(psalmistul)

-In locurile prea inalte,ingeri vedeau o onoare de a-si adresa cantarea lui Dumnezeu in locurile prea inalte.

(3)Muzica buna acorda slava si Gloria Celui ce o merita,Celui ce I se cuvine .

CANTAREA INGERILOR PREZINTA DOUA NEVOI PRINCIPALE.

(1)          Suntem create pentru a –l lauda pe Dumnezeu(nevoia  laudei)

(2) Intr-o lume a razboaielor avem nevoie de pace.Pacea poate sa o aduca numai Printul Paci,Cel ce s-a nacut in Betleemul din Iudeia,

Laudati pe Domnul! Caci este frumos sa laudam pe Dumnezeul nostru, caci este placut si se cuvine sa-L laudam(Ps.147:1)

Tot ce are suflare sa laude pe Domnul ,sa cantam o cantare noua:slava lui Dumnezeu,caci El o merita ,noua supunera la piciorul cruci plangandu-ne starea de pacat.

Pace pe Pamant ;caci suntem satui de ura si razboi si vrem pace I inimi si I lumea intreaga.

Daca n-ai vazut niciodata copacii batand din palme si muntii cantand nu este pentru ca asa ceva nu se intampla. Roaga-L pe Dumnezeu sa-ti deschida urechile si ochii si atunci vei putea reintra in simfonia creatiei.

~Sacramento Evanghelic~

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s