NU BATE APA-N PIUĂ ,CI PREDICĂ…

NU BATE APA-N PIUĂ ,CI PREDICĂ…

 By David (duţu) Miclea

 PREDICATORUL CARE BATE APA-N PIUĂ

 *Mi-a fost dat să merg cu peste 35 de ani în urma intr-un sat în judeţul Maramureş ,unde am auzit pentru prima dată expresia aceasta: “A BATE APA-N PIUĂ”, de atunci şi pînă azi am folosit expresia aceasta în multe situaţii, dar cel mai des am folosit în dreptul predicatorilor care cu adevărat “bat apa-n piuă.”

Pentru a fi pe înţelesul tuturora ar trebui să înţelegem ce este aceia “piuă” că restul cred că înţelegeţi.

-Piuă este un vas cu păreţi groşi făcut de obicei din lemn în care cu o bucată de lemn se pisează/macină substante solide ,cel mai usor imaginaţi-vă cănd mama va punea sa zdrobiţi usturoiul pînă ce obţinea-ţi o pastă fină.

Acum imaginaţi-va căci într-o asemenea piua aţi bate apă , dupa ore de strădanie ce  ar ieşi ; “tot apă”.

Spune-am de la început că am folosit expresia aceasta în dreptul predicatorilor (nu a tuturor-ci numai în dreptul unora).

Nu sunt critic,nici nu judec pe nici un predicator, dar cineva cateodata trebuie să le spună ,dar nu în toate situăţile:”No, aici ai bătut apa-n piuă”.

 

CARE SUNT PREDICATORI CARE BAT APA-N PIUĂ?

 

1.PREDICATORUL FĂRĂ CHEMARE DE PREDICATOR.

-De obicei predicatori care bat apa-n piuă’ sunt aceia predicatori care trec pe la amvoane să predice ,fără să aibă chemare de predicator.Acum două săptămîni un frate ce lucrează la seminarul din Bucureşti a facut o mărturisire publică, după un timp de stat printre elevi de la seminar a observat că el nu e la nivelul celorlalţi, pînă şi fr. Trandafir a observat aceasta şi ia spus:’frate ori ajungi la nivelul unui predicator, ori îţi iai bagajele şi pleci acasă” avea să spună el mai tîrziu,seminarul nu scoate numai pastori ci mai sunt şi alte ramuri dar toate cu scopul să ajute la înaintarea Evangheliei, voi sta că voi ajunge ceva ;şi predicator a ajuns…

*In rîndul acestor predicatori intră:

-predicatori care ajung la amvon cu relaţi,

-predicatori care au ajuns conducători de biserica, pentru   ca atunci cînd el a ajuns conducător, nu era un altul cu care să concureze şi azi îşi menţine poziţia bătînd apa-n piuă(are prieteni lîngă el).

 

2.PREDICATORUL CARE SE CREDE MAI DEŞTEPT CA CEI CE-L ASCULTĂ

-Tipul predicatorului care se dă mare şi care întotdeauna are cuvinte de felul acesta:”mai am ceva să vă spun:” şi tot spune crezînd că sala nu ştie nimic , şi cum spunea fr. Simionuc:”No amu mi-ati cazut în pălmuţe şi no să vă mai  las”, cel puţin fr.Simionuc zicea ceva dar aceştia îţi învîrteşte capul întocmai ca apa–n piuă şi după 40-50 de minute eşti ameţit complect.

 

3. PREDICATORUL CARE NU GĂSEŞTE AMINUL PÎNĂ CE CONDUCĂTORUL ÎI TRAGE CÎTEVA LOVITURI PESTE PICIOR.

-Predicatorul care are apa din plin întocmai ca la moara de apă şi spune să o folosesc pe toată,săracul de el,el nu-şi dă seama ca apa nu se termina şi roata mori se tot învîrte,iar bietul de el bate apa-n piuă şi după un ceas iese tot apă. O mulţime de idei dar neştiind să le aranjeze ,bate apa-n piuă.

 

4.PREDICATORUL CARE CONSIDERA CĂ PRIN EL SE FAC MINUNI.

-Poate aţi asistat cînd un aşa zis mare predicator după ce a bătut apa-n piuă o ora, mai are curajul să ne ţină în picioare făcînd chemare “ veniţi în faţă, pentru ultima dată….”şi stăm cu capul plecat 15 minute, cît timp face chemarea ,ni-e ruşine de ruşinea lui, dar saracul nu îşi dă seama că ori cît ai bate apa-n piuă tot apă este şi niciodată unt.Dacă nu s-a folosit de Evanghelie ci de istorioare închipuite, ori ştinţele naturale (cu aşa ceva nu se căstigă suflete ,ci cu Evanghelia căci În ea există putere de convingere a pacatosului si Duhul Sfant va lucra in dreptul păcătoşilor pentru predare si slujire).

 

5.PREDICATORUL NEEDUCAT

-Şcoala e bună ,am apreciat din tot deauna oameni învăţaţi ,personal mi-a plăcut să învăţ ,şi încă mai continu să o fac oridecîte ori am ocazia, dar nu pot să îl consider pe un predicator de #10 dacă nu are cei şapte ani de acasă, ori cat de invatat ar fi ,nu uita cunostinta ingamfa mai ales daca nu ai frane sa iti opresti pornirile spre ingamfare,

-Politeţea şi respectul trebuie să fie văzut în vorbele şi acţiunea unui predicator.

 

Note: predicatore, lasă-l pe Duhul Sfînt să te călăuzească în vorbire , iar dacă vezi că nu ai chemare de predicator(de la amvon) retrage-te nu bate apa-n piuă,mai sunt şi alte slujbe poate nu aşa văzute de oameni dar văzute de Dumnezeu, Cel ce şie să răsplătească în ziua răsplătirilor nu va rămînea dator faţă de tine.

~Sacramento Evanghelic~

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s